Ο εκπολιτιστικός σύλλογος Πύλου «Το ΝΑΥΑΡΙΝΟ»

Ο εκπολιτιστικός σύλλογος Πύλου «Το ΝΑΥΑΡΙΝΟ»

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος ιδρύθηκε σε μία εποχή έντονη την εσωτερική μετανάστευση από επαρχία προς την Αθήνα τη δεκαετία του ´50. Πρωταρχικός του σκοπός ήταν και παραμένει ο πολιτιστικός με όσα η έννοια αυτή περιέχει: κοινωνική σύνδεση των απανταχού Πυλίων και κυρίως στην Αθήνα και προσφορά των μελών του στην ιδιαίτερη πατρίδα τους, την Πύλο για επίλυση τοπικών προβλημάτων με κάθε τρόπο: πνευματικό, υλικό, ηθικό, κοινωνικό με κινητοποίηση όλων όσων ήθελαν να μετατρέψουν σε “έργο” τη νοσταλγία τους για. μέρος όπου πρωτοείδαν το φως.

Η πρώτη Γεν. Συνέλευση έγινε το 1954 και το σημερινό Δ.Σ. του Συλλόγου διατηρεί πάντοτε τα κίνητρα εκείνης της εποχής για να υλοποιεί μια σειρά εκδηλώσεων και έργων που πραγματώνουν τους σκοπούς που τέθηκαν τότε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Έτσι σήμερα ο Σύλλογος στεγάζεται σε ιδιόκτητο Γραφείο του στην οδό Βερανζέρου 13, όπου λειτουργεί ως “Το σπίτι της Πύλου”. 
Εκεί υπάρχει:

1) Ειδική βιβλιοθήκη με έργα για την Πύλο, συγγραφέων Ελλήνων και ξένων από δωρεές όπως: του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη, του εκδ. οίκου Δημ. Παπαδήμα, του επίτιμου Δημότη Πύλου λογοτέχνη Αντ. Σαμαράκη. 
2) Video – Κασετοθήκη με τις εκδηλώσεις του Συλλόγου (ομιλίες, συναυλίες), φωτογραφικά αντίστοιχα λευκώματα από το 1954 μέχρι σήμερα και καλλιτεχνικές απεικονίσεις της Πύλου.

Παράλληλα λειτουργεί από το 1977 τμήμα νέων (φοιτητών, σπουδαστών, εργαζομένων) για την ισχυροποίηση του έργου, το οποίο ως κοινωνικό έχει να παρουσιάσει και:

-Προσφορά για την ανέγερση του Νέου Ιερού Ναού Πύλου. 
– Αγώνες για το σπίτι του Κ. Τσικλιτήρα. 
– Προσφορά μουσικών οργάνων στην Φιλαρμονική του Δήμου Πύλου. 
– Προσφορά αθλητικού εξοπλισμού και Η/Υ στο Δημοτικό Σχολείο της Πύλου και οργάνων αθλοπαιδιών για την Παιδική Χαρά. 
– Οικονομική ενίσχυση σε απόρους Πυλίους τις εορτές Χριστουγέννων, Πάσχα κ.λπ. 
– Οικονομική ενίσχυση στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Πύλου για την αγιογράφηση. 
– Οργάνωση διαλέξεων για το Ναυαρίνο επ´ ευκαιρία της επετείου στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.

Κορυφαία κοινωνική εκδήλωση για τα τελευταία επτά χρόνια αποτελεί η διπλή εορτή που αρχίζει με αρτοκλασία στον Άγιο Γεώργιο Καρύτση για να τιμηθεί η πολιούχος της Πύλου Παναγία Μυρτιδιώτισσα και συνεχίζεται με δεξίωση στο ξεν. ΕΣΠΕΡΙΑ (οδός Σταδίου / με συμμετοχή επισήμων και προσκεκλημένων από την Πύλο και την Αθήνα με ομιλίες για το Ναυαρίνο και την Πύλο και κυρίως για μελλοντικές δραστηριότητες του Συλλόγου. Η αθρόα συμμετοχή και η συμπαράσταση των μελών και φίλων του Συλλόγου αποδεικνύει ότι οι Πύλιοι έχουν βρει πλέον τον οργανωτικό σύνδεσμο με την πατρίδα τους που εκφράζει ότι καλύτερο επιθυμούν γι´ αυτήν και μέσω αυτού ενισχύονται ηθικά για την πραγματοποίηση κάθε πρότασης ωφέλιμης για την προκοπή των ιδίων και του τόπου τους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *