Λεύκτρο > Άγιος Νίκωνας

Λέυκτρο > Άγιος Νίκωνας

Ο Άγιος Νίκωνας είναι το τελευταίο χωριό του Νομού Μεσσηνίας στα σύνορα με τη Λακωνία. Βρίσκεται επί της 1ης Επαρχιακής οδού Καλαμάτας – Αρεόπολης και σε απόσταση 64 χιλιόμετρα από την Καλαμάτα. Η παλιά ονομασία του ήταν “Πολιάνα” που σημαίνει επίπεδο μέρος, κάμπος, ξέφωτο.

Πήρε το σημερινό του όνομα προς τιμή του “Αγίου Νίκωνα του μετανοείτε”, ο οποίος από το 980 έως 998μ.Χ. κήρυξε τον Χριστιανισμό στην περιοχή και στο Νομό Λακωνίας. Δίπλα στο σημερινό χωριό, στη θέση “Παλαιόχωρα”, υπάρχει το παλαιότερο χωριό, δυστυχώς όμως δεν υπάρχουν αξιόλογα ευρήματα.

Ο οικισμός που κατοικείται σήμερα είναι 200 περίπου ετών και έχει 120 σπίτια τα οποία είναι παραδοσιακά λιθόκτιστα. Η εκκλησία “Μεταμόρφωση Του Σωτήρος”, που βρίσκεται στο κέντρο του νομού, είναι λιθόκτιστη και έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο μνημείο.

Σε απόσταση 1,5 χιλιόμετρου, ανατολικά, στη θέση “Μεγάλη Πέτρα”, βρίσκεται η παλαιά μονή, ιδρυθείσα από τον Άγιο Νίκωνα με εκκλησία των τριών Ιεραρχών. Η θέση λέγεται “Μεγάλη Πέτρα” εξαιτίας ενός ογκόλιθου που κατρακύλησε από το βουνό και σταμάτησε στη μονή.

Στην κορυφή του βουνού, που βρίσκεται ανατολικά του χωριού, και σε υψόμετρο 1209 μέτρων, υπάρχει μοναστήρι που ιδρύθηκε και αυτό από τον Άγιο Νίκωνα. Εκεί βρίσκεται ο ιερός ναός Πέτρου & Παύλου και κάθε χρόνο “στη χάρη τους” οι κάτοικοι του χωριού διανυκτερεύουν στο μοναστήρι, όπου προσφέρεται παραδοσιακό φαγητό που ονομάζεται “χόνδρος και λείο” αποτελούμενο από χονδροκομμένο, σε λιθόμυλο, σιτάρι και κομμάτια κατσικίσιου κρέατος.

Πριν από 50 χρόνια το χωριό είχε 500 κατοίκους και δημοτικό σχολείο με 80 μαθητές. Σήμερα δεν λειτουργεί δημοτικό, γιατί δεν υπάρχουν μαθητές. Ο πληθυσμός του χωριού το χειμώνα δεν ξεπερνούν τους 40 ενώ το καλοκαίρι φτάνουν τους 150. Στο χωριό πραγματοποιείται κάθε 6 Αύγουστου παραδοσιακό γλέντι με αφορμή την εορτή της εκκλησίας του χωριού.

Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με το μάζεμα της ελιάς και την κτηνοτροφία, είναι φιλόξενοι και με χαρά και αγάπη υποδέχονται όλους τους επισκέπτες.

Πηγήwww.lefktro.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *