Λεύκτρο – Οδοιπορικό στην Καρδαμύλη

Λέυκτρο – Οδοιπορικό στην Καρδαμύλη 

Η Καρδαμύλη είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό που βρίσκεται στη Μεσσηνιακή Μάνη, 35 χιλιόμετρα νότια της Καλαμάτας, και διατηρήθηκε ως μικρή ή μεγάλη πόλη περισσότερο από 3.000 χρόνια.

Είναι μια μαγευτική περιοχή με ιστορική καταγωγή που διατηρεί το προομηρικό της όνομα και αναφέρεται στον Όμηρο ως πρώτη από τις “επτά ευνομούμενες και καλώς κατοικούμενες πόλεις” που ο Αγαμέμνονας θα έδινε προίκα στον Αχιλλέα αν νυμφευόταν μια από τις κόρες του. 

Η Καρδαμύλη είναι σήμερα μία τουριστική λουτρόπολη, με πολλά αξιοθέατα, πού την εκτιμούν Έλληνες και ξένοι. Έχει μία πλήρη για τον πληθυσμό της οργάνωση: ειρηνοδικείο, ταχυδρομείο, δημοτικό, γυμνάσιο, και ολοένα αναπτύσσεται για να δεχτεί περισσότερους ξένους. 

Είναι έδρα του νέου Δήμου Λεύκτρου, έχει πληθυσμό 574 κατοίκους (απογραφή 1991) ο οποίος πολλαπλασιάζεται τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω της σημαντικής τουριστικής ανάπτυξης.

Ο δρόμος προς τη δύση, ο οποίος ξεκινάει από το Γυμνάσιο-Λύκειο Καρδαμύλης, μας οδηγεί σε μία υπέροχη παραλία με βότσαλα, τα «Ριτσά», όπου πληθώρα κόσμου καταφεύγει για να απολαύσει το μπάνιο του.

Παίρνοντας το δρόμο προς τη Στούπα, θα συναντήσετε την παραλία του «Φονέα», η οποία αποτελεί χαρακτηριστικό σημείο για τους επισκέπτες, οι οποίοι μαγνητίζονται από τα γαλαζοπράσινα νερά της και την υπέροχη μορφολογία της με έναν επιβλητικό βράχο στο κέντρο του κόλπου να αποτελεί φυσική σκιά στους λουόμενους.

Η Καρδαμύλη διαθέτει πλούσια υποδομή για διαμονή και διασκέδαση, καθώς επίσης και μία κεντρική αγορά για είδη πρώτης ανάγκης αλλά και ενθύμια.

Αποτελεί ιδανικό τόπο για τους φίλους της πεζοπορίας, αφού από εκεί ξεκινάει το φαράγγι του Βυρού με αρκετά σηματοδοτημένα μονοπάτια που οδηγούν σε υπέροχα βυζαντινά εκκλησάκια.

Το Πετροβούνι

Βόρεια της Καρδαμύλης βρίσκεται ο οικισμός Πετροβούνι, ο οποίος κατά την παράδοση πήρε το όνομά του από τον ιδρυτή του Πέτροβα, και οι κάτοικοί του φαίνεται πως προήλθαν από την διπλανή κοινότητα της Ανβρούβιστας (σημερινό Εξωχώρι).

Στο χωριό υπάρχουν δυο μοναστήρια πολύ παλιά με τεράστια ιστορία. Το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής, που ανήκει στον Πανάγιο Τάφο, στο οποίο υπάρχει μια θαυματουργή κατά την παράδοση εικόνα, η οποία παλαιότερα μεταφερόταν από χωριό σε χωρίο σε όλη την περιοχή και γι΄ αυτό έχει τεράστια κτηματική περιουσία από δωρεές σε όλη τη Μάνη.

Το δεύτερο μοναστήρι είναι χτισμένο γύρω στο 14ο αιώνα και είναι γνωστό στην περιοχή με το όνομα “Καράβελι” επειδή με βάση την παράδοση με το λάδι που μαζευόταν από την περιουσία του μπορούσε να γεμίσει ένα καράβι λάδι. Κατά την Τουρκοκρατία λειτουργούσε ως κρυφό σχολειό και μετά το 1821 ως μοναστήρι καλογριών. Και τα δυο μοναστήρια σήμερα είναι εγκαταλελειμμένα χωρίς καλόγερους.

Σε κοντινή αποσταση επίσης βρίσκεται ο οικισμός Αγία Σοφία (Γούρνιτσα), ο οποίος έχει πάρει το όνομα του από την ομώνυμη εκκλησία που βρίσκεται στο κέντρο του χωριού και χτίστηκε το 1605. Παλαιότερα ήταν μοναστήρι με αξιόλογη κτηματική περιουσία στην κοινότητας Καρδαμύλης.

Δίπλα από το χωριό περνάει το Φαράγγι του Βυρού στο οποίο μπορείς να κατέβεις με αυτοκίνητο από ένα χωματόδρομο που ξεκινάει από την Αγία Σοφιά και καταλήγει στο μοναστήρι του Σωτήρα μέσα στο φαράγγι.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *