Λεύκτρο – Ριγκλια

Λεύκτρο – Ριγκλια

Το Δημοτικό Διαμέρισμα Ριγκλίων αποτελείται από τρεις οικισμούς: τα κάτω Ρίγκλια, τα άνω Ρίγκλια και το Ελαιοχώριο (παλιά Ίζινα). 
Οι οικισμοί είναι χτισμένοι σε μια στενή λωρίδα γης ανάμεσα σε δυο χείμαρρους.

Ο Γέροβας ή Στέπενη που ξεκινάει από τα βουνά της Μηλέας κατηφορίζει στ΄ αριστερά των οικισμών και καταλήγει στην όμορφη αμμουδιά Πανταζί. Ο άλλος χείμαρρος ξεκινάει από τα βουνά της Αράχωβας περνάει δεξιά από τους οικισμούς Ίζνα και Άνω Ρίγκλια, μέσα από τον οικισμό των Ριγκλίων και καταλήγει και αυτός στην παραλία του Πανταζί. 

Τα κάτω Ρίγκλια είναι χτισμένα παραπλεύρως του επαρχιακού δρόμου Καλαμάτας – Αερόπολης. Σε απόσταση 500 μέτρων βρίσκονται τα άνω Ρίγκλια και δύο χιλιόμετρα πιο πάνω είναι χτισμένο το Ελαιοχώριο. 
Και οι τρεις οικισμοί είναι γραφικότατοι αν και έχουν σημαντικές διαφορές ως προς το ανάγλυφο και τη μορφολογία του εδάφους. 

Το Ελαιοχώριο είναι o παλαιότερος από τους τρεις οικισμούς. Τα Ρίγκλια (Άνω και Κάτω) φαίνεται ότι είναι μεταγενέστερα. Είναι δεν είναι 300 ετών. Η παράδοση μας λέει ότι οι κάτοικοι κατάγονται από το παλαιότερο χωριό της Πλάτσας. 

Στα σύνορα των παλαιότερων οικισμών Καστανέας και Πλάτσας υπήρχαν δύο πηγές τα σημερινά πηγάδια των Κάτω και Πάνω Ριγκλίων. Εκεί Πλατσιώτες και Καστανιώτες πότιζαν τα ζώα τους. Ταχτικά όμως γίνονταν διαμάχες γιατί αμφότεροι διεκδικούσαν το νερό των πηγών για τον εαυτό τους, πολλές φορές οι διαμάχες αυτές εξελίσσονταν σε ομηρικές μάχες. Στο τέλος επικράτησαν οι Πλατσιώτες και έχτισαν τα πρώτα σπίτια κοντά στο νερό. Μέχρι τώρα σώζεται το τοπωνυμίο (οι γούρνες του Αλιφέρη) επώνυμο Πλατσιώτικης οικογένειας. 

Οι κάτοικοι του Διαμερίσματος είναι λίγοι, μόνιμοι είναι περίπου εκατό. Βρίθει όμως από κόσμο κατά το καλοκαίρι, όπου έρχονται από τις πόλεις και την ξενιτιά να ξαναδούν τα σπίτια τους και τους γερασμένους συγγενείς τους, τους συγχωριανούς τους που τόσα δεσμοί τους δένουν από τα παιδικά τους χρόνια. 

Μαζί με αυτούς πολλοί αλλοδαποί που και αυτοί είναι Ριγκλιανοί γιατί φρόντισαν να αγοράσουν κάποιο σπιτάκι, να έρχονται να ξεκουράζονται στις διακοπές τους. Έτσι ντόπιοι και ξένοι δέθηκαν σε βαθμό που να θεωρούνται κι αυτοί ντόπιοι. Η πληθυσμιακή σχέση ντόπιων και ξένων είναι σχεδόν ίση. 

Η μόνιμη απασχόληση των κατοίκων είναι η ελαιοκαλλιέργεια. Ο οικισμός των κάτω Ριγκλίων είναι κοντά στη θάλασσα λιγότερο από χίλια μέτρα από την παραλία. Τα τελευταία 10 χρόνια άρχισε κι εδώ να αναπτύσσεται ο τουρισμός. Υπάρχουν ενοικιαζόμενα σπίτια και δωμάτια κατά τη θερινή περίοδο. 

Οι κάτοικοι είναι ευγενικοί και φιλόξενοι. Δέχονται τους ξένους και δένονται μαζί τους. Ζουν κυρίως από την παραγωγή λαδιού και από εμβάσματα των ξενιτεμένων παιδιών τους και ελπίζουν στην επιστροφή τους με την ανάπτυξη του τουρισμού

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *