Παραλίες Μεσσηνίας

Παραλίες Μεσσηνίας

Καλαμάτα – Καρδαμύλη – Τραχήλα 

Οι παραλίες στη Μεσσηνία είναι αμέτρητες, και καλύπτουν κάθε γούστο. Λευκή αμμουδιά, χοντρό βότσαλο, απόκρημνα βράχια. Όλες οι μορφές συνυπάρχουν η μία δίπλα στην άλλη, και κάνουν τη Μεσσηνία έναν παράδεισο για τους φίλους της θάλασσας, αφού από τη μία βρέχεται από τον υπέροχο Μεσσηνιακό κόλπο, και από την άλλη πλαγιάζει στα τιρκουάζ νερά του Ιονίου.

Μπορούμε να χωρίσουμε τις παραλίες σε τρεις μεγάλες περιοχές. Ξεκινώντας από την Καλαμάτα και κατευθυνόμενοι προς Καρδαμύλη, θα βρούμε όλες τις παραλίες της Μεσσηνιακής Μάνης. Από την Καλαμάτα προς Κορώνη, Μεθώνη και καταλήγοντας στην Πύλο, διασχίζουμε την κορυφή του πρώτου «ποδιού» της Πελοποννήσου, και περνάμε από τις παραλίες του Μεσσηνιακού κόλπου στις πρώτες παραλίες του Ιονίου. Τέλος, από την Πύλο κατευθυνόμενοι προς Φιλιατρά και μετά Κυπαρισσία, βρίσκουμε συνεχόμενη παράκτια γραμμή με θέα στο Ιόνιο πέλαγος.

Επιλέξτε την περιοχή που σας ενδιαφέρει για να δείτε τις πιο γνωστές παραλίες, ενθυμούμενοι πάντα πως είναι αμέτρητες οι άγνωστες και κρυφές παραλίες που περιμένουν όποιον έχει διάθεση για αναζήτηση.

Παραλία Καλαμάτας

Ένα από τα χαρίσματα της Καλαμάτας, είναι η παραλία που διαθέτει, και στην οποία μπορεί κανείς να πάει περπατώντας σε λίγα λεπτά ακόμα και από το κέντρο της πόλης. Η μεγάλη παραλία με τους φοίνικες και τις χρωματιστές ομπρέλες κατά μήκος της λεωφόρου Ναυαρίνου είναι όχι μόνο ένα από τα ομορφότερα σημεία για βόλτα στην Καλαμάτα, αλλά και μία αξιοπρεπέστατη λύση για μπάνιο, όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς βλέποντας τους εκατοντάδες λουόμενους που την τιμούν καθημερινά.

Κλασσικά ζαχαροπλαστεία και ψαροταβέρνες συνυπάρχουν με πλαζ ξενοδοχείων αλλά και με μη οργανωμένα τμήματα με αλμυρίκια, όπως συνυπάρχουν άλλωστε και οι ξένοι τουρίστες με τις ντόπιες οικογένειες ή οι νενανικές παρέες με τα πιτσιρίκια που ψαρεύουν με καλάμια. Η παραλία είναι στρωμένη με ψιλό βότσαλο και βαθαίνει ομαλά, ενώ το γεγονός ότι βρίσκεται στο κέντρο του κλειστού Μεσσηνιακού Κόλπου της εξασφαλίζει ζεστά και ήσυχα νερά. Η παραλία της Καλαμάτας είναι μη οργανωμένη, πλατιά, και έχει βραβευτεί με γαλάζια σημαία. 

Παραλία Αλμυρού

Έξι χιλιόμετρα ανατολικά της Καλαμάτας, λίγο πριν τη στροφή που οδηγεί προς τη Μεσσηνιακή Μάνη, βρίσκεται μία από τις πιο πολυσύχναστες παραλίες της Καλαμάτας, η παραλία του Αλμυρού. Η παραλία είνα οργανωμένη, και μπορείτε να κάνετε διάφορες θαλάσσιες δραστηριότητες όπως θαλάσσιο σκι, wind surfing, ringo, ή να παίξετε στο γήπεδο beach volley σε ένα από τα παρακείμενα beach bar.  Στις ξαπλώστρες των beach bar, μπορείτε να απολαύσετε ποτό ή μεζέ, ή μπορείτε να γευματίσετε μετά το μπάνιο σε μία από τις κοντινές ταβέρνες. Το βράδυ, λειτουργεί νυχτερινό club με έντονους ρυθμούς μέχρι τα ξημερώματα.

Παραλία Μικρής Μαντίνειας

Σε απόσταση 7 χιλιομέτρων από την Καλαμάτα, θα βρείτε την παραλία της Μικρής Μαντίνειας. Η παραλία αποτελείται από βότσαλο, και παρέχει ναυαγοσώστη στο κεντρικό της σημείο. Υπάρχει χώρος για στάθμευση δίπλα στην παραλία, ενώ είναι η καλύτερη επιλογή για αυτούς που θέλουν να φάνε αμέσως μετά τη θάλασσα, αφού πάνω από την παραλία υπάρχει πληθώρα από ταβέρνες που σχεδόν ακουμπάνε τη θάλασσα.

Παραλία Σάντοβας

12 χιλιόμετρα έξω από την Καλαμάτα, και χωρίς να απομακρυνθούμε από τον παραλιακό δρόμο, θα βρούμε την παραλία της Σάντοβας, η οποία αποτελεί μία από τις πιο κοσμικές παραλίες κοντά στην Καλαμάτα. Η παραλία αποτελείται από ψιλή άμμο, με μικρό βότσαλο καθώς ξεκινάει η θάλασσα. Πάνω από την παραλία υπάρχει χώρος για parking, ο οποίος όμως δεν αρκεί το καλοκαίρι, ενώ υπάρχουν αρκετά μεγάλα beach bar που σερβίρουν ποτά σε ξαπλώστρες και συγκεντρώνουν αρκετό κόσμο.

Καταφύγιο

Το καταφύγιο, 500 μέτρα μετά το χωρίο Αγ. Δημήτριος, είναι σίγουρα κάτι που δεν πρέπει να χάσετε. Αποτελεί ένα τοπία από πέτρινες πλάκες που εκτείνονται παράλληλα και σβήνουν μέσα στη θάλασσα. Το τοπίο είναι σίγουρα κάτι που δεν έχετε ξαναδεί. Εάν θελήσετε να μπείτε στη θάλασσα, σιγουρευτείτε ότι δεν υπάρχει κύμα και πως έχετε ασφαλή έξοδο από τα βράχια, καθώς είναι αρκετά τα ατυχήματα που έχουν γίνει από άτομα που υποτίμησαν τον κίνδυνο.

Παραλία Αγ. Δημητρίου

Η παραλία του Αγ. Δημητρίου βρίσκεται 5 χιλιόμετρα μετά τη Στούπα με κατεύθυνση προς Λακωνία. Θα τη βρείτε εάν στρίψετε  δεξιά προς Αγ. Νικόλαο 2 χιλιόμετρα μετά τη Στούπα. Η παραλία αποτελείται από άμμο και έχει αρκετά δέντρα για σκιά, ενώ λειτουργεί και καφετέρια μπροστά στην παραλία.

Παραλία Στούπας

Η παραλία της Στούπας βρίσκεται ακριβώς μπροστά στον κεντρικό δρόμο της Στούπας. Με χρυσή ψιλή άμμο και γαλαζοπράσινα νερά, φιλοξενεί χιλιάδες επισκέπτες κάθε καλοκαίρι. Ακριβώς πάνω από την παραλία βρίσκονται δεκάδες καφετέριες και εστιατόρια καθώς και καταστήματα με αναμνηστικά αντικείμενα, σε ένα δρόμο που σφύζει από ζωή καθημερινά.

Παραλία Δελφίνια

Λίγα χιλιόμετρα μετά την Καρδαμύλη καθώς κατευθύνεστε προς Λακωνία, θα βρείτε στο δεξί σας χέρι έναν υπέροχο κόλπο με γαλαζοπράσινα νερά, ο οποίος συνηθίζεται να ονομάζεται παραλία Δελφίνια. Η παραλία αποτελείται από άμμο και λεπτό βότσαλο, και έχει σχεδόν πάντα ήρεμα νερά, αφού την προστατεύει ο κόλπος. Πάνω από την παραλία υπάρχει οργανωμένο camping, ενώ η πρόσβαση στην παραλία γίνεται μέσω χωματόδρομου. Το αυτοκίνητο μπορεί να φτάσει 300 μέτρα πριν την παραλία, από όπου και πρέπει να συνεχίσετε με τα πόδια.

Παραλία Φονέα

Η παραλία του φονέα, είναι μία από τις πιο γνωστές “άγνωστες” παραλίες. Κατηφορίζοντας έναν χωματόδρομο, θα βρεθείτε σε έναν μικρό παράδεισο, με γαλαζοπράσινα νερά, λευκό βότσαλο και βράχους να προσφέρουν φυσική σκιά.

Θα τη βρείτε λίγο έξω από την Καρδαμύλη κατευθυνόμενοι προς Αρεόπολη. Σε μία απότομη στροφή, όπου περνάτε πάνω από ένα γεφυράκι με κίτρινα κάγκελα, θα δείτε έναν ασφάλτινο και έναν χωμάτινο δρόμο να κατηφορίζουν. Μπορείτε να κατεβείτε με το αυτοκίνητο από τον ασφάλτινο δρόμο, όπου θα βρείτε και ένα χώρο παρκαρίσματος με αρκετά δέντρα.

Πάνω από την παραλία λειτουργεί καντίνα, όπου μπορείτε να προμηθευτείτε δροσιστικά ποτά, ή αν πάρετε κάποιο μεζέ.

Παραλία Ριτσά

Ακριβώς στην είσοδο της Καρδαμύλης καθώς έρχεστε από Καλαμάτα, στο παλιό σχολείο, στρίψτε δεξιά, και θα βρείτε την παραλία Ριτσά. Η παραλία αποτελείται από λευκό χοντρό βότσαλο, και είναι εκτεθιμένη στον ήλιο, οπότε καλό είναι να έχετε μαζί σας κάποια ομπρέλα. Θα βρείτε χώρο για πάρκινγκ πάνω από την παραλία, ενώ υπάρχει και μία ταβέρνα μέσα σε ελαιόδεντρα με θέα στη θάλασσα. Το καλοκαίρι μπορείτε να ενοικιάσετε θαλάσσιο ποδήλατο ή κανό.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *