Είναι το όχημά σας έτοιμο για το χειμώνα;

Είναι το όχημά σας έτοιμο για το χειμώνα;

Ο χειμώνας είναι προ των πυλών και ήδη αρκετές περιοχές της χώρας μας έχουν θερμοκρασίες κάτω του μηδέν και είδαν και τα πρώτα χιόνια – όπως στην κορυφή του Ολύμπου!

Το αυτοκίνητό σας θέλει μια μικρή προεργασία, έτσι ώστε να μη σας αφήσει προ δυσάρεστων εκπλήξεων κατά τη διάρκεια των χαμηλών θερμοκρασιών και των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Αν μένετε στην ηπειρωτική χώρα, τότε θα πρέπει να φροντίσετε τουλάχιστον για τα περισσότερα από τα παρακάτω, έτσι ώστε να είστε όσο το δυνατόν καλύτερα προετοιμασμένος για να αντιμετωπίσετε οποιαδήποτε δυσκολία στο δρόμο!

 

1) Χειμερινά ελαστικά: Μήπως πρέπει να τα τοποθετήσετε;

Τα χειμερινά ελαστικά είναι απαραίτητα σε αρκετές περιπτώσεις όπως σε ένα ολισθηρό οδόστρωμα ή χιονισμένους ορεινούς δρόμους.

Στις ορεινές περιοχές της χώρας μας, οι μόνιμοι κάτοικοι πρέπει να εφοδιάσουν τα οχήματά τους με χειμερινά ελαστικά από περίπου το τέλος Οκτωβρίου έως και τις αρχές Μαρτίου.

Με αυτόν τον τρόπο αυξάνεται η πρόσφυση του αυτοκινήτου και μειώνεται αισθητά ο κίνδυνος κάποιου ατυχήματος.

Τα χειμερινά ελαστικά δε χρειάζεται να αλλάζουν κάθε χρόνο με καινούργια. Λόγω ότι στην ουσία είναι πάνω στο αυτοκίνητο μόνο για 4-5 μήνες, μπορείτε ένα σετ ελαστικών να το χρησιμοποιήσετε ακόμα και 4 χρόνια, εναλλάξ με τα καλοκαιρινά ελαστικά σας!

 

2) Αλυσίδες ή χιονοκουβέρτες

autokinito sto xeimwna

Ανεξαρτήτως αν θα έχετε χειμερινά ελαστικά ή όχι, θα πρέπει οπωσδήποτε να έχετε ένα βαλιτσάκι αλυσίδες ή χιονοκουβέρτες στο πορτ παγκάζ του αυτοκινήτου σας.

Οι αλυσίδες και οι χιονοκουβέρτες, θα σας βοηθήσουν σε μια δύσκολη περίπτωση να αντιμετωπίσετε το χιόνι και τον πάγο.

Αν είναι να διαλέξετε μεταξύ αλυσίδας και χιονοκουβέρτας, να γνωρίζετε ότι οι αλυσίδες τοποθετούνται πιο δύσκολα όμως είναι πιο αποδοτικές ενώ αντίθετα οι χιονοκουβέρτες τοποθετούνται πιο εύκολα, δε «χτυπάνε» τη ζάντα του αυτοκινήτου αλλά από την άλλη προσφέρουν μειωμένη ασφάλεια σε σχέση με τις αλυσίδες.

 

3) Έλεγχος της ασφάλειας

Πριν την αρχή του χειμώνα, καλό είναι να ελέγξετε την ασφάλεια αυτοκινήτου καθώς και το ασφαλιστήριό σας.

Εννοείται πως πρέπει να έχετε ασφαλιστήριο συμβόλαιο σε ισχύ ενώ, ειδικά για τους καλοκαιρινούς μήνες, καλό είναι να έχετε κάποιες πρόσθετες καλύψεις όπως οδική βοήθεια – σκεφτείτε να αποκλειστείτε σε κάποιο βουνό και να μην έχετε τη δική σας οδική βοήθεια έτοιμη να παρέμβει και να σας βοηθήσει!

Φθηνή ασφάλεια αυτοκινήτου με ό,τι καλύψεις επιθυμείτε, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα https://www.asfaleies24.gr/asfaleia-autokinitou/ όπου με 1 κλικ βλέπετε τις τιμές από όλες τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Μη ξεχνάτε να ανανεώσετε την ασφάλεια αυτοκινήτου και να έχετε όλες τις απαραίτητες καλύψεις όλο το χρόνο και ειδικότερα κατά τους χειμερινούς μήνες.

 

4) Έλεγχος αυτοκινήτου και σέρβις

Μια πολύ καλή ιδέα είναι να κάνετε ένα ετήσιο σέρβις, πριν την έναρξη του χειμώνα. Όπως το καλοκαίρι ελέγχεται το κύκλωμα του air condition και τα σχετικά φίλτρα, έτσι και το χειμώνα πρέπει να ελέγξετε το αυτοκίνητο για άλλα επιμέρους πράγματα όπως την κατάσταση των ελαστικών, τις πιέσεις, το σύστημα καυσίμου, το σύστημα κλιματισμού, κ.α.

Η σωστή λειτουργία του αυτοκινήτου κατά τους χειμερινούς μήνες είναι απαραίτητη, καθώς οι ακραίες θερμοκρασίες μπορούν εύκολα να το οδηγήσουν σε κάποια βλάβη.

 

5) Να έχετε μαζί σας πιστόλι πίεσης αέρα και εκκινητή μπαταρίας

Το πιστόλι πίεσης αέρα μπορεί να σας φουσκώσει τα ελαστικά, δίχως να είναι απαραίτητη η άφιξη σε ένα βενζινάδικο.

Έτσι, αν χάσετε αέρα από ένα μικρό χτύπημα ή τρύπημα, μπορείτε να το αναπληρώσετε και να φτάσετε στο κοντινότερο βουλκανιζατέρ.

Επίσης, αν πέσετε σε χιόνι και χρειαστεί να ρίξετε την πίεση των ελαστικών για καλύτερη πρόσφυση, μετά μπορείτε να την αυξήσετε με το πιστόλι αέρα οπουδήποτε και να είστε – οποιαδήποτε ώρα!

Από την άλλη, ο εκκινητής μπαταρίας μπορεί να εκκινήσει το αυτοκίνητό σας αν μείνετε από μπαταρία και να μην σας αφήσει στη μέση του πουθενά!

Είναι μικρός, δεν πιάνει χώρο και μπορείτε να τον έχετε σε μια μικρή γωνία στο πορτ μπαγκάζ.

 

6) Φούσκωμα ρεζέρβας

autokinito sto xeimwna

Πολύ σημαντικό, που πρέπει πάντα να το έχετε, είναι η φουσκωμένη ρεζέρβα.

Αρκετοί ξεχνάμε να την φουσκώνουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα και όταν τη χρειαστούμε αυτή είναι ξεφούσκωτη!

Μη ξεχνάτε να τη φουσκώνετε, ειδικά πριν την χειμερινή περίοδο που οι θερμοκρασίες πέφτουν υπό το μηδέν και οι πιέσεις των ελαστικών μειώνονται.

Η ασφάλεια κατά την οδήγηση πρέπει να βρίσκεται στο ύψιστο σημείο, για τη δική σας σωματική ακεραιότητα αλλά και όλων των οδηγών που βρίσκονται στο οδόστρωμα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *